Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, că Guvernul a primit spirjinul politic al parlamentarilor USL pentru strategia de exploatare a gazelor de șist.
Rovana Plumb a venit, luni, la ședința grupurilor parlamentare USL, pentru a le prezenta aleșilor Uniunii strategia Guvernului referitoare la exploatarea gazelor de șist.
„Am primit sprijin și solicitări în ce privește o informare permanentă despre procesul și evoluția explorării. Mă bucur că am primit sprijinul politic, noi, întregul Guvern, în ce privește dezvoltarea economică și în această situație, ținând cont de tot ce înseamnă respctarea standardelor de mediu”, a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat că beneficiile unui astfel de proiect economic care privește gazele de șist rezidă în crearea de locuri de muncă începând chiar cu perioada explorării.
„Dacă se va ajunge la faza de exploatare – iar acest lucru nu se va putea întâmpla mai târziu de cinci ani – beneficul la nivelul cetățeanului va fi reducerea facturii. Sunt și alte avantaje economice din punct de vedere al posibilității de a exporta gazele, de a crea locuri de muncă, de a dezvolta componenta pe orizontală sau de a colecta taxe la buget și a le redirecționa pe zona investițională”, a mai spus Rovana Plumb.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deocamdată se pune doar problema explorării gazelor de șist, care se face prin metode convenționale care nu implică nicio temere pentru mediu, el arătând că decizia de a folosi aceste resurse va fi luată peste cinci ani.
„Deocamdată nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode convenționale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani și după ce cheltuie – cei care fac explorări în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta – dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai înțelept decât al meu va spune dacă stând pe gaze le și folosim sau continuăm să le importăm de la Gazprom, cum văd că se dorește”, a spus Ponta.
El a arătat că gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftină, inclusiv pentru populație, fiind aceea de a folosi resursele interne.
„Vrem să avem gaz – în primul rând să nu mai importăm din Rusia – vrem să-l avem mai ieftin și vrem să facem industria românească competitivă și sigur și cheltuielile pentru populație mai mici? Atunci trebuie să avem gaz. Dacă nu, dacă-l importăm din Rusia, o să fie scump. E foarte simplu”, a spus Ponta.